Hrvatski jezik English language

Predstavljanje znanstvene monografije "Poredbeno ustavno pravo - Dioba vlasti" urednice prof. dr. sc. Biljane Kostadinov

Dodano: 05.02.2024, 19:51:53
U petak, 2. veljače u velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu svečano je predstavljena monografija Poredbeno ustavno pravo - Dioba vlasti, urednice predstojnice Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Biljane Kostadinov. Donosi izbor ustavnih studija prof. dr. sc. Biljane Kostadinov, prof. dr. sc. Roberta Podolnjaka, prof. dr. sc. Đorđa Gardaševića i izv. prof. dr. sc. Ane Horvat Vuković o zaštiti trajnosti ustava i osiguranju ustavne diobe vlasti na saveznoj i državnoj razini u Sjedinjenim Državama, u kanadskom i španjolskom asimetričnom federalizmu, prigodom formiranja vlade nakon izbora i ovlastima tehničke vlade u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, kao i u odnosu država članica Europske unije s Europskim sudom. Dodatno, posebnu pozornost posvećuje i trajno aktualnim pitanjima ustavnog sudovanja, federalističke teorije te izazova parlamentarizma.
 
Monografija Poredbeno ustavno pravo - Dioba vlasti ponajprije je namijenjena studentima te se već koristi kao obvezna literatura na nizu kolegija Katedre za ustavno pravo. Kao priručnik koji nismo imali od neovisnosti u Republici Hrvatskoj popunjava, u tom smislu, izraženu prazninu, i prva je u novom izdavačkom nizu monografija poredbenog ustavnog prava koji se nastavlja već početkom ove 2024. izdavanjem knjige Poredbeno ustavno pravo – Ustavno sudovanje.
 
Predstavljanju su nazočili cijenjeni predstavnici zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti kao i mnoge članice i članovi akademske zajednice te predstavnici institucija civilnog društva.
 
O monografiji su govorili recenzenti - prof. dr. sc. Petar Bačić i prof. dr. sc. Sanja Barić te urednica, prof. dr. sc. Biljana Kostadinov, koja je zaključila: „Izabrane teme - dioba vlasti kao koncept osiguranja slobode, i ustavno sudovanje s načelom razmjernosti u ograničavanju slobode - predstavljaju temeljne odrednice vladavine prava. Cilj nas konstitucionalista je da vladavina prava djeluje na većinu vlasti u državi, većinu vremena. Nužno je ustrajno razgovarati o primjeni ustavne diobe vlasti i u kohabitaciji, o ograničavanju slobode (ne samo u kaznenom pravu), o ustavnom sudovanju...Sada možemo procijeniti jesu li za nas iskustva drugih pravnih sustava korisna, i hoćemo li preuzeti neka rješenja, poboljšati naš sustav i tako održati obećanje Ustava da će biti okvir sigurnosti i slobode za svoje građane“.
 


<< Vrati se na pregled aktivnosti