Hrvatski jezik English language

Nove knjige u nakladi Hrvatske udruge za ustavno pravo

Dodano: 12.01.2015, 11:32:08

U 2014. godini su iz tiska u nakladi Hrvatske udruge za ustavno pravo izašle nove dvije znanstveno i stručno vrijedne knjige, nastavljajući tako izdavački niz započet 2011. godine uredničkom knjigom prof.dr.sc. Branka Smerdela i doc.dr.sc. Đorđe Gardaševića pod nazivom „Izgradnja demokratskih ustavnopravnih institucija Republike Hrvatske u razvojnoj perspektivi“ (Projekt MZOŠ broj 066-0661428-2502, 2007-.2011. – izabrani radovi).

 

Monografija doc.dr.sc. Đorđe Gardaševića pod nazivom

„Ograničenja ljudskih prava i temeljnih sloboda u izvanrednim stanjima“

na 535 stranica (ISBN 978-953-56700-1-8) obrađuje ustavnopravni pojam, vrste i učinke izvanrednih stanja u povijesnoj, komparativnoj i normativnoj perspektivi. Izrasta iz potrebe analize recentnih globalnih zbivanja vezanih uz „rat protiv terorizma“, i niza izvanrednih mjera vezanih uz ograničenja ustavno zajamčenih temeljnih ljudskih prava i sloboda usvojenih u većem broju država posljednjih godina. Opsežno istraživanje relevantnih povijesnih iskustava osnova je temeljite analize pojmova izvanrednog stanja i temeljnih ljudskih prava i sloboda sa aspekta opće teorije ustavnog prava, ne zanemarujući i relevantna iskustva Republike Hrvatske. Komparativna pravna regulacija pri tome znatno varira, kako u segmentu ustavnih i zakonskih rješenja, tako i na razini sudske prakse. Poseban znanstveni doprinos knjige počiva i u razradi problema nepredvidivosti izvanrednih stanja, te problema interpretacije „kriznog ustava“.

 

 

Urednička knjiga prof.dr.sc. Roberta Podolnjaka i prof.dr.sc. Branka Smerdela naziva

Referendum narodne inicijative u Hrvatskoj i Sloveniji – ustavnopravno uređenje, iskustva iperspektive

obuhvaća radove predstavljene na istoimenom međunarodnom okruglom stolu održanom u Varaždinu 4. srpnja 2013. godine u organizaciji Hrvatske udruge za ustavno pravo. Zbornik radova (235str., ISBN 978-953-56700-2-5) uspoređuje hrvatska i slovenska iskustva sa referendumima građanske inicijative. Ta su iskustva vrlo proturječna, no dijele činjenicu da su narodno inicirani referendumi u te dvije države uzrokovali mnoge neočekivane političke i/ili gospodarske probleme, sprečavajući potrebne gospodarske i društvene reforme (Slovenija) i dovodeći zemlju do ruba ustavne i političke krize (Hrvatska). I Slovenija i Hrvatska rođene su putem referenduma, i prije reforme zakonodavnog referenduma u Sloveniji 2013. određene važne značajke uređenja narodne inicijative bile su podudarne, uključujući u pogledu ozbiljnih nedostataka njihovih respektivnih ustavnih uređenja. Kroz svoje radove, slovenski i hrvatski nastavnici ustavnog prava nastoje dati znanstvene odgovore na razloge ustavnopravnog uređenja referenduma narodne inicijative u obje države, iskustva korištenja tog instituta neposredne demokracije, te naročito znanstveno obrazložiti kako bi ustavno trebalo urediti taj institut kako bi, s jedne strane, on bio u funkciji ostvarivanja neposredne demokracije građana, a s druge jamčio da ona neće biti u sukobu sa temeljnim načelima ustavne vladavine.

 

 

U pripremi je također i četvrta knjiga u nakladi Udruge autorice dr.sc. Ane Horvat Vuković, koja obrađuje problematiku prava pozitivne diskriminacije, posebno se u komparativnom pregledu osvrćući na primjer Indije.



<< Vrati se na pregled aktivnosti