Hrvatski jezik English language

Održana redovita skupština Udruge

Dodano: 12.10.2015, 13:30:56

Dana 3. listopada 2015. godine, u prostorijama Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (Hahlić 6) održana je redovita skupština Hrvatske udruge za ustavno pravo. Na istoj su izabrana nova tijela Udruge te je usvojen statut Udruge usklađen s odredbama novog Zakona o udrugama.

Skupštinu je otvorio prof. dr. sc. Branko Smerdel, koji je pozdravio nazočne te predložio usvajanje dnevnog reda Skupštine, koji je jednoglasno prihvaćen. Profesor Smerdel zatim je predstavio rad koji je kao predsjednik Udruge izvršio u prethodnom mandatnom razdoblju (2013.-2015.). Nakon toga su izložena izvješća drugih tijela Udruge za isto razdoblje: Nadzornog odbora (prof. dr. sc. Arsen Bačić, doc. dr. sc. Mario Jelušić i Stipe Ivanda, profesor u miru) i Suda časti (izv. prof. dr. sc. Petar Bačić, predsjednik).

Po jednoglasnom prihvaćanju izvješća, Skupština je u drugoj točki dnevnog reda izabrala nova tijela Udruge za sljedeće mandatno razdoblje (2015.-2017.).  Za predsjednicu Udruge jednoglasno je izabrana izv. prof.dr.sc. Sanja Barić, dok je također jednoglasno dopredsjednikom imenovan izv. prof.dr.sc. Robert Podolnjak. Jednoglasno je izabran i Upravni odbor, čiji su članovi prof. dr. sc. Biljana Kostadinov, izv. prof. dr. sc. Petar Bačić, doc. dr. sc. Ana Horvat Vuković i doc. dr. sc. Anita Blagojević. Jednoglasnom odlukom članica i članova imenovan je Nadzorni odbor u sastavu prof. dr. sc. Arsen Bačić, prof. dr. sc. Branko Smerdel i prof. em. Zvonimir Lauc, te je jednoglasno odlučeno i da će u narednom mandatnom razdoblju Časnim sudom predsjedavati dr. sc. Mato Arlović. Za novog tajnika udruge izabran je Matija Miloš.

U trećoj točki dnevnog reda usvojene su izmjene statuta Udruge kojima se isti usklađuje s odredbama novog Zakona o udrugama (Narodne novine broj 74/14). Novi tekst statuta dostupan je svim članicama i članovima te zainteresiranoj javnosti na mrežnim stranicama Udruge.

U posljednoj, četvrtoj točki, Skupštini je nova predsjednica, izv. prof. dr. sc. Sanja Barić, predstavila svoj program rada za mandatno razdoblje 2015.-2017. U tom je pogledu istaknula potrebu za daljnjim radom u izgradnji istaknutijeg javnog profila Udruge kao organizacije koja okuplja ustavnopravne znanstvenike i diseminira stručni i znanstveni pristup pitanjima hrvatskog konstitucionalizma. Osim toga, najavljeno je skoro obilježavanje 25. godišnjice usvajanja Ustava Republike Hrvatske, kao i mogućnost organizacije niza tematskih okruglih stolova i skupova na kojima će se problematizirati pojedine aktualne ustavnopravne teme. Konačno, predsjednica Udruge naglasila je i mogućnost šire suradnje s inozemnim ustavnim pravnicima, čemu svijetli primjer daje već uspostavljena suradnja Udruge s uvaženim znanstvenicima iz Republike Slovenije.



<< Vrati se na pregled aktivnosti